کاوش موضوع حسابداری ذهنی
صفحه اصلی
حسابداری ذهنی
حسابداری ذهنی یک مفهوم است که نخستین بار توسط ریچارد تیلر نامگذاری شد، این مفهوم (یا حسابداری روانشناسی) تلاش میکند ساز و کاری را که مردم در آن درآمدهای اقتصادی را کدگذاری، گروهبندی و ارزیابی میکنند توضیح دهد. حسابداری ذهنی با ادراک از مخارج مختلف ما سر و کار دارد؛ هدف آن این است که تصمیمهای مرتبط با پول ما را پیگیری کند تا به ما مدلی برای ارزیابی تصمیمات مالی آتی بدهد. این یک راه برای فهم سازوکار جهان است. مانند بسیاری از فرایندهای شناختی دیگر، میتواند خطاها و خروج سیستماتیک را از رفتار عقلایی و حداکثر کردن ارزش فعال کند، و کاربردهای آن را میتوان قدرتمند دانست. فهمیدن نقصها و ناکاراییهای حسابداری ذهنی برای یک تصمیمگیری خوب و کاهش خطای انسانی ضروری است.
همانطور که تیلر میگوید «تمامی سازمانها، از جنرال موتورز گرفته تا خانوارهای تک نفره، دارای سیستم صریح و/یا ضمنی حسابداری میباشند. سیستم حسابداری عموماً بهطور غیرقابل انتظاری برا تصمیمها تأثیر میگذارد. ما عمدتاً رفتار مشتری را با انحراف از پیشبینیهای استاندارد اقتصادی میبینیم؛ حسابداری ذهنی یک چارچوب است که به دنبال توضیح بیشتر در مورد رفتار مشتری است، و توضیح دهد وقتی که یک مشتری ممکن است اصول استاندارد اقتصادی را نقض کند. منحصراً، مخارج فردی عمدتاً با ارزش حال رفاه کل یک فرد مرتبط در نظر گرفته نمیشود. به جای آن این مخارج در ماهیت دو حساب در نظر گرفته میشوند: دوره بودجه حال (میتواند یک روند ماهانه به واسطه اقساط باشد، یا بهطور سالانه به واسطه درآمد سالیانه)، و موضوع خرج. افراد همینطور میتوانند چند حساب ذهنی برای یک نوع منبع را داشته باشند. یک فرد ممکن است از بودجههای ماهانه مختلفی به عنوان مثال برای خرید مواد غذایی و غذا خوردن در رستوران استفاده کند، و به یک مدل خرید را هنگام اتمام بودجه محدود کند در حالی که خریدهای دیگر را محدود نمیکند، حتی اگر هر دو مخارج از یک منبع قابل تعویض ناشی شده باشند.
یکی از کاربردهای حسابداری ذهنی، فرضیه رفتار چرخه زندگی (شفرین و تیلر ۱۹۸۸)، ثابت میکند که مردم بهطور ذهنی داراییها را که مربوط هریک از درآمدهای حال، رفاه حال یا درآمد آتی باشد تنظیم میکنند و این کاربردهایی برای رفتار آنها دارد همانطور که حسابها عمدتاً غیرقابل تعویض هستند و تمایل حاشیه ای به مصرف هر حساب نیز مختلف است.... بیشتر در ویکی پدیا